Torkos Csütörtök Gyula
Megnevezés |
Cím |
Telefonszám |
|
Százéves Cukrászda |
Erkel tér 1 szám |
+36-66/362-045 |
A 100 éves története
Belépve a cukrászda ajtaján Hygia üdvözöl bennünket.
A szalonokban egy csésze forró, gőzölgő tea mellett induljunk el vissza az időben, és ismerjük meg a Százéves Cukrászda történetét. Maga az épület az 1801. évi tűzvész után tétesült. 1839-ig gyógyszertár működött benne. Erre utal a sarokterem falában található homokkőkép, amelyen a kígyóját tálkájából etető Hygia volt restaurálható.
A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester.
Salis András 1841-ben vette feleségül Reindhardt János német gyulai cipész lányát, akinek rokona, Reinhardt József 1854-ben átvette a cukrászdát. Reinhardt József 1887-ben bekövetkezett halála után özvegye, Kontúr Róza vezette tovább az üzletet 1900-ig. Segédje, Balaskó Béla 1900 és 1907 között vitte tovább a hagyományokat. Az ő segédje, Lázár János 1907 és 1924 között gondoskodott a Reinhardt Cukrászda hírnevéről, majd özvegye, Lázár Jánosné 1947-ig működtette tovább. Ekkor szintén segédjének, János Imrének adta át az üzletet egészen 1984-ig. Nem lévén leszármazottja 74 éves korában eladta a városnak és azóta önkormányzati tulajdon. 1952-ben nevét megváltoztatták Százéves Cukrászdára.
A ház copf és empir stílusú elemekkel épült, de magán viseli a korai klasszicista jegyeket is. A díszítő festések által meghatározott termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak. 1840-ből maradt fenn a sarokterem fali polcállványzata, a két aranyozott favázával, és a fedeles cukorkásüvegekkel, valamint a régi edényeket őrző vitrines pult is. Mivel a cukrászda mindig is közösségi hely volt (a boltozatok közepén feltárt falképek töredékei bizonyítják) az 1984-1986 közötti helyreállítás során igyekeztek a reformkori hangulatot visszaidézni. Főként a 6-7 fős asztalok jellemzőek a cukrászdában.
Nagy kincse a cukrászdának egy hasábszekreterben elhelyezett 32 sípos géporgona, amelyet Josef Hain bécsi mester készített 1819-ben.
Az egykori cukrászműhely helyén cukrászmúzeumot rendeztek be korabeli eszközökkel, amelyek egyedi látnivalót nyújtanak az országban. 2004-ben a cukrászda életében egy jelentős felújítást hajtottak végre, hogy továbbra is a legértékesebb gyöngyszeme maradhasson a Dél-Alföldnek és ez a csodálatosan szép cukrászda egyedi, különleges élményt nyújtson vendégeinek |
|
Mongo Grill Étterem |
Kossuth tér 3 |
06-66-460-340 |
|
Park Étterem |
Part u. 15. |
+36/30/218-90-16 |
A Várfürdő "Fahíd" bejáratától 50 méterre található exkluzív étterem, 100-150 fő befogadására alkalmas Nagyterem. Különtermében 40 fő elhelyezését tudjuk biztosítani.Tifani termében 70 fő-ig rendezvények lebonyolítását vállaljuk. Éttermünkben a házias ízektől a különleges ízekig találhatók ételek, ételkülönlegességek. Jó időben nagy fedett terasszal, ahol rostonsültekkel és kemencében sült ételekkel várjuk kedves vendégeinket. |
|
Hotel Halászcsárda |
Szent László u. 2. |
+36/30-204-4608 |
A csárda téglaboltozatú éttermében a házias ízek mellett a városban egyedülálló halételek közül válogathatnak. A 100 fő befogadására alkalmas étterem mellett még egy 25 fős külön terem is található. A vendégek által közkedvelt, nádtetejű bokszokból álló (szezonális) kerthelyiség kellemes hangulatot nyújt. A kisgyermekekkel érkezők részére etetőszéket tudunk biztosítani, a nagyobbakat a kerthelységben játszótér várja. |
|
Kézműves Cukrászda |
Városház utca 21. |
+36-66/466-553 |
A cukrászda egyre bővülő sütemény- és fagylaltkínálattal (több mint 100 féle sütemény és több mint 50 féle fagylalttal) várja kedves vendégeit és a városba látogató turistákat.
A bonbont a mai napig körüllengi az egyediség, a különlegesség varázsa, készítésében ma is nagy szerepet játszik az alkotó fantázia és a kreativitás. A legjobb bonbonok - akárcsak a minőségi borok - a tökélyre fejlesztett kézművesség eredményei, ízük semmi mással nem téveszthető össze.
Karakteres módon izgatják érzékszerveinket, csábító már a látványuk és az illatuk is, a kellemes zörej pedig, ahogy a fogak közt elroppan a csokoládéréteg, a bebocsátást jelenti az ízek paradicsomába.
A gyulai Kézműves Cukrászdán belül működő CADEAU Bonbon Manufaktúrában 1998 óta készülnek bonbonok, melyek az évek során egyre meghatározóbbak lettek tevékenységünkben.
Immár több, mint 80 féle rendkívül magas minőségű bonbont készítünk, melyek formai megjelenésükben és felhasznált alapanyagaikat tekintve is egyedülálló választékot nyújtanak.
A paletta a klasszikus és a modern francia, belga, olasz iskola remekeiből áll, valamint különös tekintettel vagyunk a békebeli magyar receptek használatára is.
Legfontosabb nyersanyagaink a kitűnő minőségű belga csokoládé mellett, a finom -és nem mellékesen magyar gyártmányú- marcipánok, a valódi nugátok, a ropogós grillázsok, és a nagy gonddal válogatott likőrök, párlatok, melyek a magas szakmai felkészültséggel és a szükséges alázattal kombinálva alkotják a Kézműves CADEAU bonbont.
Hiszünk abban, hogy a válogatott alapanyagok felhasználásával előállított, különleges minőségű termékek, kiállják az idő próbáját. Bonbonjaink készítése során ezt tartjuk szem előtt, egy elképzelés megfogalmazásától, a megvalósításon át, egészen az Önnel való találkozásig!
Szeretettel és elhivatottsággal csináljuk! |
|
Corvin Étterem |
Jókai.u.9-11 |
0666/362044 |
Torkos Csütörtök 2011 étteremlista
A csatlakozott éttermek listáját ezen az oldalon tesszük közzé folyamatos frissítéssel.
Mentse el ezt az oldalt a kedvencei közé és látogasson vissza rendszeresen, hogy időben foglalhasson asztalt!
|
|